Poulimenos

ΚΑΚΤΟΧΩΜΑ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το μέγεθος της γλάστρας εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού. Ένας γενικός κανόνας που μπορείτε να ακολουθείτε όταν διαλέγετε γλάστρες, είναι για τους σφαιρικούς κάκτους η διάμετρος της γλάστρας να είναι 5εκ.μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κάκτου. Στην περίπτωση ψηλών στυλοειδών φυτών η γλάστρα πρέπει να έχει διάμετρο ίση με το 1/3 του ύψους του φυτού.

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ
Ένα μέσο μίγμα χώματος κατάλληλο για τα περισσότερα παχύφυτα αποτελείται από ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου, ένα μέρος κοσκινισμένου φυλλοχώματος και ένα μέρος κοινού χώματος κήπου.Ένα δεύτερο μίγμα μπορεί να αποτελείται από ένα μέρος τύρφης και ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου. Το μίγμα πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φυτών που είναι: καλός αερισμός , άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμός σε θρεπτικά στοιχεία .

Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ
Αφού βγάλετε το φυτό από την παλιά γλάστρα εξετάστε προσεκτικά τις ρίζες για έντομα και ασθένειες. Κόψτε όλα τα σάπια ριζίδια και αφαιρέστε προσεκτικά ένα μέρος από το παλιό χώμα. Τοποθετήστε το φυτό στη νέα γλάστρα, έτσι ώστε οι ρίζες του φυτού να απέχουν 1-2 εκ. από τον πυθμένα της γλάστρας και προσθέσετε το χώμα πιέζοντας το ελαφρά με τα δάκτυλα για να αποκτήσει επαφή με τις ρίζες .Δεν πρέπει να ποτίζετε ποτέ μετά τη μεταφύτευση γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα φυτά. Μετά τη μεταφύτευση η γλάστρα μεταφέρεται σε σκιερό μέρος για μια εβδομάδα περίπου και κατόπιν τοποθετείται στην κανονική της θέση. Για να κάνετε όλες αυτές τις δουλειές καλό είναι να χρησιμοποιείτε γάντια κηπουρικής και να τυλίγετε το φυτό με εφημερίδα διπλωμένη πολλές φορές. Αν παρ όλα αυτά τρυπηθείτε και μείνουν αγκάθια στο χέρι σας, κολλήστε αυτοκόλλητη ταινία στο σημείο που υπάρχουν τα αγκάθια και τραβήξτε την απότομα. Μαζί με την αυτοκόλλητη ταινία θα φύγουν και τα περισσότερα αγκάθια.

ΠΟΤΙΣΜΑ- ΛΙΠΑΝΣΗ
Ποτίζετε τους κάκτους κυρίως την περίοδο που αναπτύσσονται και ελάχιστα ή καθόλου όταν «αναπαύονται ». Ανάμεσα σε δύο διαδοχικά ποτίσματα αφήστε το χώμα να στεγνώσει. Η λίπανση γίνεται την περίοδο που τα φυτά αναπτύσσονται και ποτέ κατά την περίοδο ανάπαυσης. Χρησιμοποιείστε λίπασμα που να περιέχει λίγο άζωτο και πολύ φώσφορο και κάλιo.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΧΥΦΥΤΩΝ

Συμπτώματα
Πιθανή αιτία
Θεραπεία
Δεν βγάζει νέα βλάστηση. Πολύ νερό ή έδαφος συμπαγές
Πιθανόν σάπιες ρίζες.
Ποτίζετε πιο αραιά.
Οι βλαστοί και τα φύλλα είναι κίτρινα . Τα φυτά είναι πολύ ξηρά ή η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Περισσότερη υγρασία και αερισμός
Οι βλαστοί και τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν. Πιθανή έλλειψη σιδήρου Προσθήκη σιδήρου
Η νέα βλάστηση είναι ανοιχτόχρωμη. Βλάβη ριζών. Κόψιμο των χαλασμένων ριζών. Μεταφύτευση
Επιμήκης ανάπτυξη. Όχι αρκετό φώς. Μετακίνηση του φυτού σε θέση με περισσότερο φώς.
Τα φυτά δεν ανθίζουν ή παράγουν πολύ λίγα άνθη Πολύ άζωτο ή πολύ νερό κατά τη χειμέρια ανάπαυση. Λίπανση με λιγότερο άζωτο και περισσότερο φώσφορο. Όχι λίπανση το χειμώνα
Πτώση ανθοφόρων οφθαλμών Η Θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή έχει μεγάλες διακυμάνσεις Μετακίνηση του φυτού σε πιο θερμή θέση.
Μαλακή ή σπογγώδης βλάστηση Πάρα πολύ υγρασία. Η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Μείωση υγρασίας. Κόψιμο των μαλακών βλαστών. Θειάφισμα.
Φελλώδης βλαστός Φυσικό φαινόμενο σε κάκτους μεγάλης ηλικίας  
Φυτά με υαλώδη εμφάνιση που αρχίζει να παρουσιάζεται το χειμώνα. Παγετός. Διατηρείστε τα φυτά ξηρά και σε υψηλότερη θερμοκρασία. Κόψτε τα ζημιωμένα τμήματα.

 

Υγρό πλήρες λίπασμα για κάκτους

ΛΙΠΑΣΜΑ Ε.Κ.
ΠΕΡΙΕΧ.600 gr. (460 ml)
6 - 8 - 14 + INX.
100% Αφομοιώσιμο λίπασμα για κάκτους.
ΑΝΑΛΥΣΗ: N: 6% (N: 4.1 A: 1.9)
P2O5 : 8%, K2O: 14%, MgO:0.4%,
Fe EDTA 0,4% Zn EDTA 0,09%,
Cu EDTA 0.05%, Mn EDTA 0,07%
Ενεργοποιητής 6% pH3
Αγωγιμότητα 500mS

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΕΩΣ:
Αραιώνουμε ένα καπάκι λίπασμα σε 1 λίτρο νερό και ποτίζουμε τους κάκτους κάθε 15 ημέρες από την άνοιξη μέχρι τον Νοέμβριο.

ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Συνδυάζουμε με συνήθη φυτοφάρμακα πλην των αλκαλικών.

Δεν περιέχει χλώριο
Παράγεται καθ υπόδειξειν και για λογαριασμό του Α. & Α. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ,ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΗΛ:0295 52200

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player